Glemt noe? Intervju med Ullerns rydde- og gjenbruksjef Linda Sahnoun

Postet av Ullern Fotball den 2. Jun 2022

I forbindelse med Verdens miljødag 5. juni ønsker vi å oppfordre spillere og foreldre til å tenke gjenbruk. Kjøp gjerne brukt tøy og/eller la det gå i arv. Og ikke minst - ta bedre vare på klær og utstyr! 

En av de som virkelig står på for å tilrettelegge for dette er Linda Shanoun - Ullerns helt egne rydde- og gjenbrukssjef. #Hverdagshelt


Fortell oss litt om deg selv – hvem er du?

Først og fremst er jeg mor til en som spiller fotball på Ullern, så jeg har tilbragt noen timer her på Ullernbanen. Utenom det er jeg bioingeniør og jobber på laboratorium på Rikshospitalet. Det er det jeg driver med når jeg ikke driver med rydding av Ullerntøy.

Ja – for hvordan begynte du egentlig med dette med ryddingen?

Det var nok ikke noen overraskelse at jeg begynte å rydde i glemmekassene for de som kjenner meg – jeg er veldig glad i å rydde. Det startet med at jeg var på jakt etter noe gjenglemt tøy og tok en titt i glemmekassen. Og jeg synes det var så mye ok tøy som lå oppi der. Jeg trodde jo egentlig at gjenglemt tøy skulle være en enslig sokk og et gammelt håndkle, men det lå jo fine vinterjakker og nesten nytt tøy oppi der – og veldig mye fotballtøy. Og da tenkte jeg jo at noen må jo savne alle disse klærne? Så jeg begynte å legge det utover asfalten for å få oversikt. Jeg hadde egentlig tenkt til å bare bruke et kvarter, men ble stående til lenge etter at sola hadde gått ned og legge tøyet utover benkene, sortert etter initialer, slik at man lettere kunne finne det man savnet.

Det var første runden. Men etter noen uker så var kassene fulle igjen, så da tok jeg en ny runde. Og da var det en i klubben som kjøpte klesstativer og en hel haug med kleshengere slik at vi kunne henge opp klærne i stedet for å ha det liggende utover. Da ble det mye lettere å organisere tøyet, og det ble ikke liggende i veien. Og så ble jeg egentlig bare forespurt om jeg kunne gjøre dette jevnlig og ta ansvar for glemmekassene.

Hvor mye tøy er det egentlig snakk om? 

Første gang jeg gjorde dette var i fjor sommer, og siden det har jeg gjort det fire ganger. Og da har det vært opptil tre fulle glemmekasser hver gang. Så det er MYE tøy det er snakk om til ganske mange tusen kroner.

Hvem er det som glemmer igjen så mye tøy, og hva er det som glemmes?

Det er alt og alle. Det er tøy i alle størrelser, men 90% av klærne er fotballtøy, og da mest Ullerntøy fra Torshov sport, og veldig mye av det er merket med initialer. Jeg ser jo at det er noen bokstavkombinasjoner som går igjen, så det er tydelig at det er noen som glemmer mer enn andre

Hva tenker du om at ikke folk passer bedre på tingene sine?

Jeg vet ikke om det bare er tiden vi lever i, og om det er slik overalt eller spesielt mye her på Ullern, men jeg synes jo det er litt bekymringsfylt hvis folk bare kjøper nytt i stedet for å ta en titt i glemmekassa. Samtidig kan jeg jo forstå at folk ga opp å se etter tøy sånn som glemmekassene var før. For det første var det jo så mye oppi dem, og det var mye vått og skittent tøy som ble muggent. Så da gir man jo opp før man kommer 20 cm nedi kassa. Men nå som det henger på stativ håper jeg jo at det blir enklere for folk å stikke innom og finne igjen tøyet sitt, og at vi ikke trenger å kaste så mye.

Jeg tror også det kommer litt av at folk har for mye ting. Hvis man har én drakt så både passer man bedre på den og merker det hvis den er borte. Men hvis man har 5 gensere merker man det kanskje ikke hvis en av dem ble liggende igjen på banen?

Hva skjer egentlig med tøyet etter at du har ryddet og sortert det? 

Det er heldigvis ganske mye som hentes. Første gangen vi ryddet i kassene måtte vi kaste veldig mye fordi det var muggent. Vi kastet blant annet enorme mengder med vannflasker. Siden jeg jobber på laboratorium er jeg fullstendig klar over hvor mye bakterier som befinner seg i slike plastflasker som er blitt liggende hele sommeren og blitt varme. Så i den første runden måtte vi kaste veldig mye. Men etter det har vi ryddet jevnlig sånn at det ikke kommer mugg i kassene og tøyet ikke blir ødelagt.

Når tøyet er sortert og hengt opp har vi en hentedag slik at folk kan komme og finne det som tilhører dem. Det som er igjen etter en slik hentedag ser klubben gjennom og beholder en del som går til spillere som kan ha behov for utstyr. Ullern er jo opptatt av at økonomi ikke skal være en ekskluderende faktor fra å kunne spille fotball i klubben, så de passer på å tilby pent brukt Ullerntøy til de som kanskje ikke har mulighet til å kjøpe nytt. Det synes jeg er et fint og sosialt tiltak.

Etter at klubben hadde tatt sitt var egentlig planen å arrangere en salgskveld med det utstyret som var igjen. Vi skulle fjerne initialene og legge det ut til salg, men jeg kom ikke så langt før jeg ble kontaktet av en i klubben som skulle til Gambia og var på utkikk etter fotballtøy. Så da kom hun med to store Ikeaposer og fylte opp med Ullerntøy som hun tok med ned. Det var veldig hyggelig å gi det bort til noen som virkelig trengte det. Så nå har vi et helt gambisk lag som løper rundt i ullernutstyr. Det er litt gøy. Og de ble veldig glade for alt de fikk.


Vårt gambiske "ullernlag" :)

 

Men planen er altså å holde salgskvelder med gjenglemt tøy fremover?

Ja, jeg håper vi kan få til det. Vi vil jo selvfølgelig først og fremst at folk skal kunne få tilbake det de eier. Men det er en del tøy som ikke blir hentet selv etter at vi har ryddet og organisert, tørket og hengt opp, og til og med sendt melding til de som har hatt navnelapper med telefonnummer. Det eneste de må gjøre er å komme innom og plukke med seg det som tilhører dem. Noe særlig mer enn det føler jeg ikke vi kan gjøre, og hvis de ikke kommer og henter da, så tenker jeg at de ikke er så interessert i å få det igjen. Og da er det jo bedre at det går til et salg og til inntekt til klubben.

Det er jo bedre for alle – det er bedre for økonomien til medlemmene som kan spare penger på å kjøpe brukt tøy. For disse barna vokser jo så fort, og det blir dyrt å kjøpe nytt tøy hele tiden.

Og det er bedre for klubben som får en liten ekstra inntekt. Selv om det jo ikke er for å tjene penger vi gjør dette. Det er gjenbruk som står i fokus - at vi sikrer at utstyret får lenger levetid. For ikke minst er det bedre for miljøet - at vi bidrar til mer gjenbruk og motarbeider bruk og kast mentaliteten litt. Man trenger ikke kjøpe nytt hver gang ungen har vokst ut av drakten!

Hva med alle de som sitter med masse fravokst Ullerntøy hjemme da – kan dette også leveres inn til slike salgskvelder?

Ja – det blir jo eventuelt neste steg. Men det hadde vært gøy å få til det - at folk kunne komme og levere inn det de ikke trengte lenger, både tøy og ikke minst fotballsko som blir fravokst før de blir utslitt. Vi skal jo ikke øke budsjettet til Ullern fotball på denne måten, men det hadde vært fint om utstyret kunne gått tilbake til klubben i stedet for bare å bli kastet, og at det kan komme til nytte for andre.

Har du noen siste oppfordringer til Ullern-folket der ute?

Ta turen innom og sjekk stativene som står i inngangspartiet til nye klubbhus! Og følg med på Ullerns sider Facebook og Instagram. Klubben poster oppdateringer der når jeg har ryddet, og kommer til å si ifra når vi får stablet på bena en slik utsalgskveld. Håper vi sees der!

 

Underveis i første ryddesjau - august 2021

 



Ta vare på dommeren - alltid!

Postet av Ullern Fotball den 19. Mai 2022

Vi er så heldige å ha et stort knippe med svært engasjerte folk i Ullern. Noen er mer synlige enn andre, og mange fortjener absolutt mer oppmerksomhet for innsatsen de legger ned for idretten. I løpet av sommeren vil vi publisere en serie med artikler om disse kjente og kjære hverdagsheltene som får klubbens hjerte til å slå. 

Første hverdagshelt ut er dommeransvarlig Erik Fillipsveen.

Hva består jobben som dommeransvarlig egentlig av? 

Kort fortalt er det å tilrettelegge for dommerne i klubben – å ta vare på de vi har, bidra til å få flere dommere og sikre at spesielt de yngste får den oppfølgingen de trenger for å være klubbdommere og kunne lære og utvikle seg videre.

Hvor mange dommere har Ullern, og hvem er med i stallen? 

Vi har i løpet av de siste fire årene rukket å utvikle 14 rekrutt- og kretsdommere. De fleste av dem dømmer aldersbestemte klasser, og et par av oss dømmer seniornivå. Og vi er en ganske variert gjeng – noen er voksne sånn som meg, men vi har også en del yngre dommere, fra 17 år og opp i 30-40 årene. Det er et fint utgangspunkt, men vi har absolutt plass til flere - spesielt flere jenter!

Hvor lenge har du holdt på med dette? 

Jeg har vært dommeransvarlig i Ullern i fire sesonger, men har vært dommer siden jeg var 14 år. Nå hadde jeg riktignok ganske mange år med pause etter at jeg ble 20, men gjenopptok karrieren da sønnen min begynte å spille fotball og de manglet dommer. Jeg trives jo med oppgaven, og synes den er veldig viktig – og veldig moro!

Ja, hvorfor driver du egentlig med dette? 

For det første er det en veldig viktig rolle i fotballen – uten dommer blir det jo ikke noen kamper!

For det andre så lærer man så mye av å være dommer – og det gjør jeg fortsatt etter så mange år. Jeg har lært masse om ledelse, kommunikasjon, psykologi, å ta raske valg, møte motstand – det er veldig lærerikt og svært givende! Personlig mener jeg jo at alle burde prøve seg som dommer, for du lærer så mye om både deg selv og andre.

Også er dommeren en rolle jeg mener at fotballen ikke evner å ta skikkelig vare på, og ønsker å bidra til å endre dette. Det er ikke noe kultur for å ta vare på dommeren – det har vært mye «ut med dommeren, inn med kua» opp igjennom. Men fotballen er helt avhengig av gode dommere, og både klubbene, spillerne, trenerne og publikum må bli mye flinkere til å ta vare på dommerne sine! Der mener jeg vi har en jobb å gjøre med å snu den kulturen.

Hva skal til for å skape gode rammer for dommeren? 

Det faller mye på lagledelsen og trenerne. Det viktigste er egentlig bare å prate med respekt. Særlig til de yngre dommerne. Man kan godt være uenig i avgjørelser, men husk at de er mennesker og at de er der for å lære. De aller fleste dommere dømmer bare ett år før de slutter, og det er veldig synd, for det er veldig sjelden at det er dommeren som er den dårligste på banen …

Det skal jo være følelser og engasjement i fotball, hvis ikke blir det jo kjedelig. Men det er ingen grunn til å skjelle ut en 17 åring for å ha dømt feil corner. Det er tross alt et spill dette her. Det viktigste skal og må være idrettsgleden, og vi må fokusere på at det faktisk skal bli folk av disse barna. Da synes jeg det er merkelig at ikke trenere og foreldre går foran som bedre forbilder – at det er greit å lære barna at det er ok å skjelle ut andre folk. Jeg blir ganske lei meg når jeg hører om trenere som nekter å takke en 14 år gammel dommer for kampen. Hvilket signal sender det til spillerne?

Hva skal til for å være en god dommer? 

Man må kunne sette rammer og være en leder – du skal jo lede en kamp. Det er mye personlighet. Det holder ikke bare å blåse hardt i fløyta og løpe mye. Du må være tydelig og kunne si ifra. Du må like å være i midten. I utgangspunktet skal jo dommeren helst være usynlig, men må likevel kunne være veldig synlig når det gjelder.

Men du må være trygg på deg selv. Og det kan egentlig alle bli, hvis de får den støtten de trenger. Man trenger egentlig bare å ville – men man må ville over litt tid, for det er ingen som er veldig flinke med en gang. Det tar gjerne både 3, 4 og 5 kamper før man får den mestringsfølelsen, så man må orke å stå litt i det. Vi ser at de som begynner som dommere når de er litt eldre holder ut lenger enn de som begynner veldig unge. Man blir litt tøffere, og man er kanskje ikke like redd for å gjøre litt feil hvis man er eldre.

Sånn opplæringsmessig må man dømme såpass ofte at man føler at man mestrer. Jeg vil vel si hvertfall en kamp hver 14. dag, men de fleste dømmer ca en kamp i uka. Hvis man ønsker å være kretsdommer krever det at man dømmer 20 kamper i sesongen. Ellers kommer det an på hvilket nivå du ønsker å dømme på. Jo høyere divisjon, jo tøffere og mer krevende blir det.

Og man må kanskje være litt rar for å bli dommer? Man reiser jo ofte i en time, for å løpe rundt i 90 minutter og få kjeft, og så dra hjem igjen – så man må kanskje være litt spesiell for å like det…

Hva er ditt beste dommerminne? 

Jeg har mange fine dommerminner, men jeg kan ta en som var litt nylig? Her om dagen fikk jeg en SMS fra laget som tapte 7-0 hvor de skrev at jeg både var den hyggeligste dommeren de hadde hatt -  og samtidig veldig, veldig god. Sånne tilbakemeldinger varmer!

Jeg er jo som regel blid og fornøyd og opptatt av å skape gode fotballkamper. Det er nok en styrke, for jeg får ofte mye hyggelige kommentarer tilbake. Man trenger ikke være sur og streng for å ha kontroll i en kamp...

Men gode øyeblikk er det egentlig veldig mange av – det er en veldig god følelse når du er på riktig sted til riktig tid og kan være helt trygg på at avgjørelsen din er korrekt. Men så har du selvfølgelig også det motsatte, hvor det kommer en spiller imellom og du ikke helt får med deg situasjonen. Det er en dårlig følelse, og de opplever man jo også ganske ofte. Da gjelder det bare å være ydmyk og innse at det er lov å gjøre feil iblant, og at det går bra likevel.

Hva slags dommerambisjoner har Ullern? 

Vi har ikke noe kvalitetsmål. Det hadde vært stas å dyrke frem dommere som kan dømme oppover i divisjonene, men det er ikke det som er det viktigste. Vi ønsker først og fremst flere dommere. Det er viktigere for oss som klubb å ha nok dommere til å spille egne fotballkamper, ikke at vi har en dommer i eliteserien.

Når det er sagt angrer jeg egentlig litt på at jeg ikke satset mer selv da jeg var ung. Det er så mye man kan oppleve som dommer hvis man ønsker å satse - og det er tross alt lettere å bli toppdommer enn toppspiller, selv om det selvfølgelig er krevende det også.

For de som har lyst til å bli dommere i Ullern – hva skal de gjøre og hvor skal de henvende seg? 

Det beste er å ta det gjennom treneren. Det kommer litt an på hvor gamle de er, og hva de har lyst til. For å bli klubbdommer kan man ta kontakt med treneren sin som sender inn til oss. Så kan man være med på dommerkurset vi holder to ganger i året. Da deltar man på en kveld med teorikurs, før man får man praksis på cupen rett etterpå. Det er et kurs på våren og et på høsten*.

Har du en siste oppfordring til Ullern-folket? 

Ta vare på dommeren – alltid! Husk at han/hun er under opplæring. De aller fleste dommerne som du får inntil 16års alderen har dømt maks to sesonger. De kommer til å gjøre feil, men det betyr ikke så veldig mye. Det viktigste er at man tar vare på idrettsgleden og at alle får lov til å lære og utvikle seg – også dommeren. Ellers er det masse å lære som dommer, og kan anbefale det på det sterkeste!

 

Har du noen spørsmål om Ullerns dommerutvikling og/eller har lyst til å melde deg på kurs kan du ta kontakt med Erik på e-post erik@fillipsveen.com 

* høsten 2022 holdes det dommerkurs i forbindelse med CC-vest cup 27. - 28. august 2022

 

PS: har du tips til flere hverdagshelter vi bør ta en prat med? Send en epost til tonjeruud@gmail.com