Her er fremtidens ledere i jentefotballen!

Postet av Ullern Fotball den 19. Sep 2022

Lørdag 17. september holdt NFF Fotballederkurs 1 for jenter i alderen 15-25 år. Ullern stilte sterkt med hele fire deltakere; Annika Eidsvig, Maja Fasting Kristiansen, Anna Solheim og Nora Helgeland-Lawson  - alle representanter fra vårt kvinnelige A-lag.

Målet med kurset er å skape engasjement, øke medbestemmelsen, legge til rette for fotballglede for jenter og få flere jenter i leder- og trenerroller i klubbene.

Fra venstre: Annika Eidsvig, Maja Fasting Kristiansen, Anna Solheim og Nora Helgeland-Lawson

Hva synes dere om kurset? 

- Det var veldig bra og inspirerende. Vi lærte veldig mye, men det var veldig omfattende og mye informasjon. Det var gøy å møte deltakerne fra de andre klubbene, og vi fikk god innsikt i organiseringen og planene for jentefotballen.

- Blant annet fikk vi informasjon om et ungdomsutvalg – som er litt som et elevråd, bare for idrettsklubbene. Det synes vi hørtes ut som en god ide, og det har vi allerede snakket med ledelsen om.

- Ellers var det mye om trenerrollen- og lederrollen, og generelt om jenteløftet.

Hva var det som gjorde at dere deltok?

- Det ble lagt ut en åpen invitasjon fra klubben, hvor de som var interessert kunne melde seg. Det hørtes gøy ut, så vi svarte at vi hadde lyst, og fikk lov til å melde seg på.

Betyr det at dere ser for dere en leder- eller trenerrolle i Ullern i fremtiden?

- Tre av oss er allerede trenere, og jeg tror alle har lyst til å spille en større rolle i Ullern, kunne bidra og påvirke hvordan jentefotballen utvikles i klubben. Det er viktig for oss at vi klarer å beholde tilbudet til jenter i Ullern, og vi har lyst til å være gode rollemodeller og forbilder for de yngre jentene i klubben.

- Vi hadde jo ikke noen kvinnelige rollemodeller da vi var mindre – vi har vært de eldste jentene siden vi gikk i 8. klasse, og har savnet å ha noen eldre jenter som har gått foran og som vi kunne se opp til.

- Vi blir hvertfall gjerne med på flere kurs og NFFs lederkurs 2 og 3. Man lærer mye og går mer i dybden enn det vi gjorde nå, i tillegg til at det blir en del av profilen vår i NFF.

Hvor viktig er det å ha noen som går foran og baner vei?

- Jeg tror det er kjempeviktig. Både med forbilder, og ikke minst kvinnelige trenere. Trenerne skal jo ikke bare hjelpe deg til å bli bedre i fotball, de skal jo også være med å bygge opp et miljø, være støttespillere og en man kan snakke med om andre ting enn fotball. Det tror jeg er enklere med en eldre jente enn med menn.

- Vi ser jo også det når vi er trenere selv, at de mindre jentene blir veldig gira og synes det er gøy å ha jentetrenere. Det virker som at det gjør dem ekstra motiverte.

- Det er også viktig at Ullern beholder jentene så lenge som mulig, slik at man kan spille på Ullern både som 17 og 19 åring og på seniornivå. Jentene i klubben skal vite at de ikke trenger å bytte klubb hvis de vil fortsette med fotballen. Vi håper vi kan bidra til å holde jentene i klubben samlet så lenge som mulig.

Hvordan kan klubben bidra for å oppnå dette?

- Det er viktig med sosiale tiltak og gode trenere, og det synes jeg klubben er blitt ganske god på. Men de kan bli bedre på å behandle jentene likeverdig med guttene. Det er blitt mye bedre, men de er ikke helt der enda. Vi ser jo at guttelagene f.eks. får egen buss til cuper, mens vi er helt avhengig av at foreldrene kjører oss på kamp eller ta offentlig transport til kamper når vi spiller langt unna.

Har dere følt mye på det - at dere er blitt forskjellsbehandlet? 

- JA! Vi har f.eks. hatt færre klubbtrenere enn gutta opp gjennom, og fått dårligere baner og treningstider. Vi har også opplevd å bli ledd av og fått slengt kommentarer, og opplevd å ikke bli tatt seriøst.

- Men der har Kristin, moren til en på laget, vært skikkelig god! Hun har satt på plass de som har slengt kommentarer, og virkelig stått på for oss. Hun ordner også alt det sosiale for oss, så hun har vært veldig viktig for laget!

- Klubben snakker jo veldig mye om at jentefotballen er viktig, skriver på sosiale medier og kaller oss for A-laget, men vi har vel ikke alltid vi har opplevd det sånn.

- Men det er blitt mye bedre! Vi har klaget en del og pratet med ledelsen, og vi ser at det hjelper å si i fra, for det har blitt bedre! Det er for eksempel veldig gøy at det kommer flere på kampene og at det satses mer, sånn som med dette lederkurset.

Hvor mye satser dere selv da – hvor langt har dere tenkt til å drive fotballen?

- Vet ikke – vi har vel lyst til å komme så langt som mulig? Noen har nok lyst til å satse og nå langt, og flere av oss kunne nok tenke seg å kunne søke scholarships til studier i USA for eksempel.

- Men ikke alle – det er nok mange som ikke har lyst til å satse så stort, men som likevel har lyst til å holde på så lenge det er gøy.

- Jeg ser liksom ikke for meg å ikke spille fotball – det er en veldig viktig del av livet og hverdagen, og jeg håper jo veldig at vi kan fortsette å spille i Ullern i mange år til – selv om det bare er for gøy og vi ikke ønsker å bli proffe!

Hva er de viktigste, konkrete tiltakene klubben kan gjøre?

- Vi må bare fortsette å løfte jentene. Det er viktig å opprettholde det sosiale gode miljøet. De sa de jo også på kurset, at de fleste slutter pga det sosiale, så det er viktig at det er gøy. Samtidig er det morsommere å spille fotball hvis man er god, så det sosiale kan ikke gå på bekostning av det sportslige. Man må ta treningen seriøst - det kan ikke bare bli kos.

- Det er viktig at klubben klarer å ta godt vare på spillerne, og de kan kanskje bli bedre på å se spilleren og premiere innsatsen. Noen ganger kan man få følelsen av å bli halshugd selv om man prøver å gjøre sitt beste. Trenerne er noen ganger mer opptatt av at det skal være negative konsekvenser hvis man gjør noe feil, enn positive tilbakemeldinger hvis man bidrar ekstra.

Så det bør bli mer gulrot og mindre pisk?

- Ja, det må være lov å gjøre feil. Og hvis man har en god grunn til å droppe en trening er det veldig dumt at man blir benket og nedprioritert.

- Det også veldig viktig å tilpasse til ulike nivåer. Det kan fort bli for seriøst, så man må ha tilbud til de som ønsker å satse uten å skvise ut de som har lyst til å spille for gøy. Det bør være plass til alle uansett ambisjoner.

Hvordan tror dere det ser ut med jentefotballen i Ullern om f.eks. 5 år? 

- Jeg håper det er mange jenter som spiller, og at det er et ordentlig A-lag sånn at alle har noen å se opp til.

- Og det tror jeg faktisk er mye opp til oss og vårt lag, og om vi klarer å holde sammen og sørge for et sterkt og godt jentemiljø i klubben, både for spillere, trenere og dommere! Men da trenger vi støtte!

 

PS: Intervjuet ble gjennomført i forkant av A-lagets siste hjemmekamp mot ØHIL 18. september, hvor det ble satt ny publikumsrekord! Les mer om kampen i Akersposten

Bilder fra NFFs lederkurs. Fot: NFF

 



Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.