Trenerportalen Ullern Fotball
Barnelag![]() | Visjon og mål![]() | Spillemodell![]() | Treningsmetodikk![]() |
Organisering av trening
Med god organisering er mye gjort. God organisering gir oss effektivitet på trening, korter ned pauser og gir barna færre distraksjoner. De fire prinsippene for god fotballaktivitet handler i stor grad om hvordan vi organiserer treningen. I barnefotballen er det flere faktorer som gjør dette utfordrende å få til på en god måte. Tid, plass, ulike trenere, varierende oppmøte og uforutsigbar utstyrstilgjengelighet er noen kjente slike faktorer.
Planlegging
Som barnelagstrener er den totale tiden man har til å være fotballtrener begrenset. Selv om du har hastet til trening knapt uten å rekke en matbit etter jobb, vil likevel ikke barna gjennomføre treningen med noe hensyn til din situasjon eller takknemlighet overfor din prisverdige innsats. Noen gode rutiner for planlegging kan spare oss for mye hodebry og timer med veldig halvveis leveranse i trenerrollen. Under er noen punkter som kan løse mye, uten at det stiller for store krav til trenerapparatet:
1) Hvor skal vi være og hvor mye plass har vi?
I Ullern har vi ikke fastlåst baneplan fra uke til uke. Vi forsøker å utnytte all plass som ikke er opptatt til kamper, så alle får gjennomført ønsket treningsaktivitet hver uke. Sjekk baneplanen i forkant så du vet hvor du skal ha treningen, og hvor mye plass du har til rådighet.
2) Hvor mange kommer og hvem er de?
Gode rutiner på laget for å si i fra om man kommer eller ikke, er med på å forenkle jobben for trenerne. Det er rimelig å kreve at foreldrene får en vane for å melde fra hvis noe kommer i veien for eget barns deltagelse, og at trenerne kan regne med oppmøte fra alle man ikke hører noe fra. Hvis vi vet hvor mange vi blir, og hvem som kommer, kan vi legge en plan for både organisering, aktiviteter og differensiering.
3) Hvor mange trenere er vi og kan en/flere av oss komme tidlig?
I tillegg til å vite hvilke barn som kommer på økten, er det viktig å vite hvor mange trenere man har å spille på. Det er med på å legge føringer for hvordan vi kan organisere økta. Det er veldig bra hvis man kan avtale at 1 er på plass i litt god tid og sørger for at utstyr er klart. Ofte kan man avtale å ta over utstyr fra noen som avslutter trening ved deres oppstart.
4) Ut fra forutsetningene på punkt 1-3: Hva skal økta inneholde?
Med oversikt over plass, spillere og trenere kan man velge organisering og aktiviteter som passer disse forutsetningene. Med innarbeidede vaner for øktplanlegging løses dette raskt og effektivt. En økt som planlegges kvelden før eller på formiddagen, blir gjerne bedre enn øktene man planlegger samtidig som man leter etter ballnettet.
5) Hva slags og hvor mye utstyr trenger vi?
Når man vet hva man skal gjøre, vet man også hva slags utstyr man trenger. Dessverre er det slik at mange ofte tar med seg mer utstyr enn man faktisk trenger på økten, som gjør at noen får for lite. Få på plass det vi trenger i god tid før økten, og sørg for vi voksne tar utstyret med oss ut og inn igjen.
Øktoppsett
Heldigvis er Ullernbanen et travelt sted, med mange barn og ungdom som skal trene til enhver tid. Det må vi alltid prøve å tenke på som noe positivt, selv om det også medfører noen praktiske utfordringer. Hvor god plass vi har er en av disse. Hvordan vi strukturerer selve treningen er viktig for å skape god fotballaktivitet på tross av begrenset areal.
Kamp+"sideaktivitet"
En måte å sikre at alle får nok minutter med "kamp" selv om man bare har plass til en bane. Ved at vi deler opp gruppen vår underveis i økten kan noen spille tidligere i økten enn andre.
Økt på 60-75 min
- Del 1 (15 min): Felles lek - Kan ofte være en god løsning at en trener drar i gang en aktivitet for alle mens resten av trenerne setter opp resten av økten om nødvendig
- Del 2 (30 min): Del gruppen i 2 (ta hensyn til differensiering). Gruppe Y spiller kamp, mens gruppe X har en øvelse på plassen vi har til overs
- Del 3 (30 min): Gruppe X spiller kamp, mens gruppe Y har samme øvelsen
Hvis vi opplever at økten over er for lang, eller at det blir for lenge med samme øvelse kan en annen løsning se slik ut:
- Del 1 (15 min): Felles lek. Om vi synes det er krevende å få noe ut av denne på grunn av at vi er mange, eller at det skaper andre utfordringer kan man vurdere å droppe denne for å går rett på del 2 og 3. Kamp er vår viktigste aktivitet!
- Del 2 (15 min+15 min): Gruppe X har spill, mens gruppe Y har øvelse. Etter 15 minutter bytter man slik at gruppe Y har spill, mens gruppe X har øvelse
- Del 3 (15+15 min): Samme som del 2, men med en ny øvelse som sideaktivitet.

Inndeling av grupper
Grupper bør differensieres, men det er også viktig å presisere at det er en variasjon i hvordan denne delingen skjer. Hensikten er ikke at det er en presis inndeling hver gang, men å sørge for at de som har kommet aller lengst ikke spiller for mye med de som er ferskest.
Få spillere på økten?
Noen ganger vil det kanskje ikke være nok til å dele gruppen i 2, samtidig som det fortsatt kan være veldig stor sprik i modning i den mindre gruppen. Et eksempel på løsning for en økt med 7 spillere kan være:
- De fire med høyest nivå spiller kamp mens de 3 resterende har pause/sideaktivitet. Eventuelt at 2 av disse 3 er keepere.
- Når vi bytter og de 3 resterende spiller kamp, spiller den som er minst dominerende av de fire "dobbelt".
- Slik kan man gjøre med andre antall også, hvis man for eksempel er alene trener med en større gruppe
Organisering av spill på trening
På barn i alderen opp til og med 7 år har vi følgende alternativer for "kamp"/spilldelen på treningen:
- 4v4 (1 keeper + 3 utespillere) - Banestørrelse 25x20 m eller større
- 3v3 (1 keeper + 2 utespillere) - Banestørrelse 23x18 m eller større
Fra 8 år kommer i tillegg:
- 5v5 (1 keeper + 4 utespillere) - Banestørrelse 30x23 m eller større
Selv om vi fra 8 år og oppover kan vi også spille 5v5 uten at det vil være slik at det alltid er beste alternativ. Jo flere spillere på banen, jo større krav stilles til spillerne. Ofte kan spillere som ser ut som de ikke skjønner noen ting og bare spiller "klyngefotball" vise en helt annen forståelse når vi fjerner noen spillere på banen. Kanskje er 3v3 beste kampaktivitet for din gruppe selv om man er nok til å være flere? Det er fort gjort å tenke at vi kjører 5v5 siden vi er 10 på økten, men kanskje vil 2 differensierte kamper av 3v3 og 2v2 gi et langt bedre utbytte for barna. Uavhengig av spillform er det noen faktorer som er med på å skape gode rammer for kampaktivitet på økten:
- Merk alltid banen med sidelinjer
- Spill gjerne med kampregler foruten avspark (erstattes med igangsetting fra keeper)
- Kun en trener har ansvar for å lede spilldelen. Det er vanskelig for barn å forholde seg til instrukser og coaching i fra flere, og det er lite hensiktsmessig at foreldre (som ikke er trenere) instruerer sitt barn fra sidelinjen
- Barna tildeles ikke posisjoner i en formasjon. Det skilles kun på utespillere og keeperspiller.
- Fritt press fra forsvarende lag
- Ved igangsetting fra keeper ønsker vi at keeper har ballen i beina og ballen er i spill - ikke dødball. Dette er en situasjon som gir god øving for barna i å bruke keeperen i spill.
Organisering av kamp (i serie/cup)
Kampen er et høydepunkt for barna, på godt og vondt! Samtidig som det å mestre i kamp mens mamma og pappa ser på gir en enorm glede, kan det tilsvarende føles uendelig tungt når det ikke går som vi håper. Som trenere har vi et ansvar for å organisere kampen etter beste evne for gode opplevelser for laget vårt OG motstanderne våre.
- En tydelig kampleder. Det holder med en stemme å forholde seg til som står for løpende coaching og prat før/etter.Eventuelle flere trenere kan bistå med bytter, snakke med innbyttere o.l. Foreldre burde også kommuniseres med slik at mengde "instruksjoner" reduseres. La barna prøve og feile, mens vi støtter og heier.
- Ikke for mange innbyttere! Helst ikke flere enn man må være for at alt skal gå opp.
- Som på trening tildeles ikke barna posisjoner i en formasjon. Det skilles kun på utespillere og keeperspiller.
- Resultat er en underordnet faktor. Det betyr ikke at barna ikke bryr seg om å vinne, og vi trenger heller ikke å si til de at det ikke er viktig. Konkurransen i kampen er en del av spillets natur. Med underordnet faktor mener vi at vi lar alle spille like mye og lar barna prøve på de tingene vi jobber med på trening.