Læring og coaching

Det kan være store utfordringer knyttet til det å skulle "lære bort" noe i trenerrollen. Mye av dette handler om at vi ofte har med oss noen feilaktige tanker og antagelser om hvordan denne prosessen foregår på fotballbanen. Det er også fort gjort å glemme å ta hensyn til hvem man trener. Læring på fotballbanen er ikke alltid like synlig, og vi må ha i bakhodet at dette er en langsiktig prosess. Hvis vi kommer til trening med store forventninger til alt vi skal lære barna på dagens økt, vil vi ofte bli skuffet. 

Vår jobb er ikke å lære barna fotball! 

... men å legge til rette for at de kan lære det selv - satt på spissen. Vår viktigste jobb er derfor å skape situasjoner som barna kan lære fra ved å prøve og feile. Vi må også sørge for at disse erfaringene gir læring som faktisk hjelper de i fotballkampen. Det vil si at vi setter dem i situasjoner som de møter i kampen, så ikke læringene/erfaringene blir relevante for å løse vår konstruerte øvelse, i stedet for spillsituasjoner. For barn vil det skape lite eller ingen læring å høre oss forklare dem hvordan de skal løse situasjoner. Deres evne til å få med seg hva vi sier, se for seg hvordan det fungerer og omsette dette til lignende situasjoner er fortsatt veldig lite utviklet. De aller fleste på treningen vil følge med på noe i bakgrunnen mens vi prater, og synes at det er kjedelig å vente. 

Men hva med den gangen? 

... du sa hva de skulle gjøre og så funket det? Ja, at vi gir instrukser og forklaringer kan gjøre at de får til det vi sier i akkurat den situasjonen. Dette kan vi se på som "utføring av kommandoer" fremfor læring og utvikling av fotballferdigheten. I fotball er situasjonene komplekse og ulike hver gang. Barn ser sjelden sammenhengen mellom like situasjoner. Vi må også huske på at i kampen er de avhengige av sin egen evne til å tolke situasjonen og velge passende handlinger deretter. Da burde vi også la de øve på nettopp det på trening. Hvis vi roper f.eks "spill pasning" frarøver vi de muligheten til å tolke+velge+utføre. Det kan jo også hende at spilleren har en bedre løsning enn deg klar for utførelse? Ved å kontrollere hva de gjør på banen begrenser vi de til å gjøre de løsningene vi tror er best, og får med tiden svært lite kreative fotballspillere. 

Skal vi ikke si noe da og bare la de spille?

Med en slik tilnærming kan man nærmest bli redd for å si noe som helst. Det er ikke poenget. Poenget er at det er viktig at vi er bevisst på hva som gir den viktigste læringen for barna, og hva som ikke funker så bra som man kanskje skulle tro. Hvis vi blir stille på fotballtreningen vil barna oppleve at vi ikke er engasjerte eller kanskje enda verre er likegyldige til det som skjer. Vi skal fortsatt være viktige og aktive voksne på økten. Vi skal være der for å forsterke deres opplevelser av mestring ETTER at de har funnet ut av det selv. Da er vi også med på å forsterke læringen. "Fantastisk dribling, jeg så hvordan du brukte den finten for å komme deg forbi!" er noe ganske annet enn "Kjør på fremover, du har masse plass!". 

Så bare skryte, og aldri vise noe? 

Det vi kan og burde gjøre er å hjelpe barna med å fokusere på hva oppgaven er, og ikke være så opptatt av å skulle gi de løsningen. Vi skal være så tydelige vi kan på HVA vi skal forsøke å få til, og så skal vi la det være opp til de å finne ut hvordan. "Hva er oppgaven vår når vårt lag ikke har ballen?" eller "Er vi nå i en posisjon som hjelper han som har ballen?" er alle spørsmål som er med på å styre fokuset mot oppgavene vi må løse i gitte situasjoner, uten at vi sier nøyaktig hva alle skal gjøre. Hvis vi ser spillere står fast kan vi også forsøke å hjelpe de mer med en forståelse, men da burde dette gjøres når man vet man har oppmerksomheten til spilleren og at vi har tid til at de kan få tenke seg om. 


Coaching i spill

Spill de første årene kan se ut som noe som er veldig langt unna det vi kjenner til som fotballkamp. For å være i stand til å hjelpe de er det nyttig å begynne på riktig sted, og forsøke å styre fokuset på å løse oppgaver i kampen. Ved at flere gradvis utvikler evnen til å løse disse utvikler også spillet seg til noe de kan utforske selvstendig i langt større grad. Vi har satt opp noen læringsmomenter som vi ønsker at trenerne kan rette fokuset mot når vi gjennomfører "kamp" på treningen: 

Når laget er i angrep (vi har ballen) 

  • 1) Forsøke konstruktive handlinger med ballen. Spille fotball - Ikke sparke fotball 

Mange som prøver fotball og har liten erfaring har heller ikke noen forståelse av hva vi skal forsøke å gjøre utover å sparke til ballen. Ved bruk av øvelser og coaching forsøker vi å hjelpe de til å prøve å gjøre noe som hjelper laget når de har ballen. 

  • 2) Posisjonere seg slik at man/laget drar fordel av hvor man mottar ballen 

De på laget som ikke har ballen ønsker vi skal utvikle evnen til å forsøke å motta ballen slik at det hjelper laget å bevege seg mot mål. For barna forsøker vi å skape et fokus på å komme seg forbi motstanderne. 
Vi har to måter å komme oss forbi forsvarere med ball på: 
1) Ved å drible 
2) Ved pasning 

Spillerne på laget i angrep som ikke er ballfører har i oppgave å posisjonere seg slik at vi kan få til alternativ 2, og så er det ballførers oppgave å velge hvilket alternativ som er mest effektivt i ulike situasjoner. Det er viktig at det ikke er slik at alle pasninger ses på som positivt fordi det er "hyggelig" å spille sammen og dele på ballen, mens det å drible bare er "ego". Begge deler er handlinger for å komme forbi forsvarere, og barna må ha frihet til å utvikle evnen til å velge det som gir størst sjanse for å lykkes.



For at en pasning skal føre til at vi kommer oss forbi forsvarere bør medspillere som ikke har ballen oppsøke posisjoner hvor de kan motta ballen slik at de 1)kan motta ballen og føre den forbi forsvarere (som rød spiller nærmest ballføreren) eller 2) motta ballen forbi forsvarere (som rød spiller lengst fra ballføreren). I denne situasjonen er det opptil ballføreren å velge hva som er mest effektivt. Det kan være ballføreren legger merke til at den hvite spilleren som nærmer seg prøver å stenge pasningen, og at dribling er den beste måten bevege seg mot motstanders mål på

  • 3) Ingen muligheter for pasning? Tiltrekk press for å lage muligheter for pasning

Det vil ofte forekomme situasjoner hvor "ingen er ledig", og dribling eller skudd virker lite lurt. En spesielt tydelig situasjon er når keeperen har ballen i beina. Ofte kan vi da forbedre valgmulighetene ved å tvinge forsvarerne til å gjøre noe, ved at vi tar ballen med fremover for å "lure motstanderne i press". Ved at barna har det fokuset vil de ofte ta ballen med fremover på en måte som gjør at de har oversikt på hva motstanderne foretar seg, og er mindre opptatt av å passere de. 

I animasjonen over ser vi to tilfeller på rad hvor forsvarerne er avventende. Ballføreren skaper pasningsmuligheter for seg selv ved å ta ballen med fremover, som gjør at forsvarerne til slutt går på. 


Når laget er i forsvar (de har ballen)

  • 1) Vi skal forsøke å stoppe det andre laget fra å score OG prøve å vinne ballen

 Hvis det andre laget har ballen skal alle på vårt lag forsøke å gjøre det vanskelig for det andre laget å komme seg mot vårt mål, og sørge for at vi kommer oss mellom vårt mål og motstanderen. Det å forstå at dette er det vi gjør når vårt lag ikke har ballen er noe som kommer langt mindre naturlig enn å forsøke å score når vi har ballen. For mange barn er det nesten som man heller venter til laget har ballen igjen, i stedet for å forsøke å gjøre noe for at det skal skje. Her kan vi hjelpe de mot å rette fokuset mot å gjøre det vanskelig for laget som har ballen og at det ofte vil føre til at vi kan få tak i ballen. 

 

 

I animasjonen ser vi hvordan hvitt lag går fra å ha ballen å forsøke å score, til å måtte forsvare seg. I det øyeblikket rød keeper redder skuddforsøket har de røde (da fremhevet med gul farge) flere muligheter til å spille pasninger forbi hvite spillere. De hvite spillerne må forsøke å raskt finne ut hvor de røde spillerne er, og plassere seg slik at de er i mellom de og målet de forsvare, samtidig som de gjør det vanskelig for de røde å komme forbi med pasning. Når rød keeper omsider spiller en pasning som ikke går forbi, er det kun en hvit (den som er nærmest ballføreren) som går på, mens de andre fortsetter å gjøre pasninger forbi vanskelig. Da øker sjansen for at det vil komme en mulighet hvor man kan forsøke å vinne ballen.