Trenerportalen Ullern Fotball
Barnelag![]() | Visjon og mål![]() | Spillemodell![]() | Treningsmetodikk![]() |
Retningslinjer og prinsipper for god fotballaktivitet
Hver gang vi tar i mot barna på en organisert aktivitet har vi en mulighet til å skape en opplevelse som gir glede til de som deltar. Hver gang vi lykkes med det gir vi barna en aktivitet som styrker de både på og utenfor fotballbanen. For å sikre oss gode treninger har NFF satt opp fire viktige prinsipper som sammen ivaretar gode fotballaktivitet på treningen våre. Det er ikke slik at det ene er viktigere enn det andre, og hver gang vi har en fotballtrening skal vi strebe for å lykkes på alle fire punkter.
1) Aktivitet
Aktivitetsprinsippet bygger på at vi ønsker høy aktivitet på våre økter. Det vil si at opplevelsen hver enkelt har av å være på økten er at det hele tiden skjer noe og at man aldri venter på sin tur. Barn har et begrenset fokus, og lar seg fort distrahere hvis vi gir de for mange anledninger til det. For å lykkes med å gjennomføre økter med høy aktivitet handler mye om organisering og planlegging fra oss trenere. Er utstyret klart, får vi rigget klar så mye som mulig før økten slik at det ikke må gjøres underveis, har vi en plan for hvem som skal hvor når vi deler oss opp og har vi fordelt oppgavene oss trener i mellom.
- Kom i gang - En god start på treningen er å få i gang en aktivitet som får alle i gang. Selv om ikke alle er kommet eller alt er klart. Kanskje en trener kan lede første øvelse mens resten gjør klar neste øvelse?
- Ingen kø - Få ting dreper fokus og engasjement mer effektivt enn en lang kø. Kunne vi laget flere baner, eller skutt på flere mål? Planlegg for høy aktivitet hele økten i gjennom
- Effektivitet i mellom øvelser - Vi skal ha pauser underveis i treningen, men disse skal ikke være for lenge.
- Mange involveringer/repetisjoner - Hvis vi er for mange på banen vil ofte mange oppleve at det går lang tid mellom hver gang de er involvert. Det er fullt mulig at mange er med på en aktivitet, uten at det betyr at vi har høy aktivitet for hver enkelt
2) Spesifisitet
"Du blir god på det du trener på" er nok noe de aller fleste har en forståelse for. Vi ønsker selvsagt at våre fotballtreninger utvikler barnas evne til å spille fotball, og da er det også viktig at spillets ingredienser er tilstede i aktivitetene. Motspillere, medspillere, valg og retning er grunnleggende komponenter i spillsituasjoner. Fotballferdighet kan sees på som en spillers evne til å løse slike situasjoner til fordel for eget lag. Det betyr ikke at vi bare skal spille kamper, men at vi skal være bevisste på hvilke krav spillet stiller til barna, og at vi legger til rette for at de utvikler fotballferdigheten sin. I kamp er barna avhengig av å både kunne oppfatte hva som skjer rundt dem, velge mellom ulike løsninger og utføre valget. Da vil det være begrensende om vi for eksempel har brukt mye av treningstiden på å trikse med ballen, selv om det er forståelig at man kan tenke at det utvikler ballkontrollen. Hvis vi behersker å gi barna trening som ivaretar fotballens spesifisitet vil vi gi de opplevelsen av det de lærer på trening fungerer i kamp!
- Motspillere - I spillsituasjoner må vi finne ut hva vi skal gjøre og utføre det samtidig som vi har motstandere som gjør dette vanskeligere for oss
- Medspillere - I spillsituasjoner løser vi situasjoner i samarbeid med lagkamerater
- Valg - Hva med og motspillere gjør tvinger oss til å velge mellom ulike løsninger
- Retning - Mål gir spillet en retning
3) Differensiering
Differensiering er vårt viktigste verktøy for å tilpasse vanskelighetsgraden på oppgavene i spill og øvelser. For lagets ferskeste medlemmer kan det ofte være en for stor utfordring å skulle løse spillsituasjoner mot de som har høyest nivå, og motsatt vil det være mot sin hensikt med for lite utfordring for de som har kommet lengst. På samme måte kan de som holder høyest nivå være klar for øvelser og betingelser, som vil være en for stor utfordring for andre på laget. Hensikten med differensiering er å skape en positiv forskjellsbehandling hvor vi ser hver enkelt og forsøker å gi hele laget en riktig balanse av mestring og utfordring. Ved oppdeling i grupper skal vi samtidig være bevisst på at vi ikke lager faste skiller. Gruppene kan og bør være i endring underveis i økten. Målet er ikke at man presist deler opp hver gang, men å skille ytterpunktene i laget slik at det skapes en jevnbyrdighet i økten.
- Dynamisk gruppeinndeling - Oppdeling i DELER av økten (spill og motspill) for å tilpasse mestring og utfordring for alle. Gruppene skal ikke være faste, og for de mange som ikke tilhører ytterpunktene av nivå i gruppen (som regel de man har flest av) er det viktig at det er en variasjon av hvilket nivå man møter
- Tilpasse øvelser og betingelser - Differensiering er også å tilpasse hva vi gjør på treningen etter spillernes modning. Kanskje noen får mindre plass enn andre, og dermed blir utfordret mer på tid og rom.
- Differensiering for alle - Dette er et viktig verktøy for å gi et godt tilbud og en god trening til alle, og er på ingen måte noe som bare gagner de beste. For oss trenere handler det mye om hvordan vi gjør det. Variasjon i inndeling, hvilken trener som følger opp hvilken gruppe, og ikke minst at man fortsatt gjennomfører aktiviteter samlet (lek og konkurranse på starten/slutten feks) er viktige stikkord.
4) Kvalitet
Fotballtrening skal være gøy, men det er fotball som skal være gøy og ikke alt annet. Hvis fotballtreningen er morsom fordi det var mye tull kunne man hatt den samme moroa hvor som helst. Vi forsøker å skape aktiviteter som engasjerer og som bidrar til at vi trener med kvalitet. Hvis kampene blir for lange eller banene er for store/små er det faktorer som påvirker kvaliteten på utførelsen. For at barna skal utvikle seg, er det også viktig at de gjør sitt beste på treningen. Da må vi både motivere de og styre arbeidsperiodene slik at det er mulig. Konkurranse er et viktig virkemiddel for å skape morsomme treninger med høy intensitet. I stedet for at rødt lag spiller en kamp mot hvitt lag på 15 minutt, kan de spille 3 på 4 minutter med 1 minutt pause mellom hver.
- Konkurranser er et viktig virkemiddel for å skape både morsomme og gode treningsøkter
- Høy intensitet - Man skal selvsagt kunne bli sliten på trening, men vi trenere passer på arbeidsperiodene slik at vi klarer å opprettholde kvaliteten på treningen.
- Banestørrelse - Hvor mye plass vi lager til ulike aktiviteter spiller ofte en større rolle enn vi tror. Ble det bare tull i en kamp og lite samspill? Forsøk å øke banestørrelsen før man kjefter for at det ikke prøves hardt nok. Kanskje har vi gitt de en for stor utfordring. Begynte de bare å tulle i en firkant fordi han i midten ikke prøver å få tak i ballen? Kanskje firkanten er for stor og dermed kjedelig.