Bendik Foss Evensen og Johan Egil Rudi i Sporting Club de Portugal

Postet av Ullern Fotball den 21. Jan 2020


For de fleste er Sporting Lisboa mest kjent for Christiano Ronaldo. Deres akademi er kjent over hele verden for å få frem spillere til det aller ypperste nivået og i EM finalen var hele 8 av 11 spillere i startoppstillingen fra nettopp dette akademiet som ligger godt utenfor Lisboa sentrum. Hit reiste G04 spiller Bendik Foss Evensen for å prøvespille med de grønne og hvite og ullerntrener Johan Egil Rudi for å lære og skape kontakter. Det ble et opphold med mange inntrykk for begge to.

 

Treningskvalitet er gratis 

Det er ingen tvil om at forholdene ligger godt til rette for de som er så heldige å få være en del av Sporting sitt akademi, men de spiller på grønt gress med en rund ball og reglene er det samme. Forskjellen ligger ikke i det som koster penger, men det ligger i kvaliteten og innsatsen som legges igjen av spillerne ute på banen. En spesiell blanding av løst humør, lave skuldre, lekne detaljer, en enorm energi og knallhard vinnermentalitet er det som går igjen i øktene her, kan Rudi fortelle om etter å ha observert økter gjennom hele uken både hos Sporting og nåværende storebror Benfica.

Fotball uten følelser er ikke det samme

Dette var også noe som gikk igjen i begge klubber, de ønsket spillere som ikke bare var gode her og nå, men de så like mye etter de som åpenbart for alle la mer i spillet enn andre. Spillere med stor grad av engasjement, dette var typer de så for seg kunne pushe seg selv fremover over lengre tid og dermed til slutt nå et høyere nivå enn gutten som kanskje var hakket foran per dags dato men som ikke viser de samme følelsene. Mål for og hindre mål mot er spillets grunnleggende poeng og om spillerne ikke viser sterke følelser rundt det å skåre mål så kunne de få straffe mot seg, eller om de var likegyldig til mål mot så fikk det andre laget begynne med ballen, kan Rudi fortelle. 

Kampen om mulighetene 

Noe som var ekstra spesielt var å møte 12-13 åringer som hadde flyttet hjemmefra, flere fra motsatt side av landet, for å få sjansen til å spiller for en av de to klubbene. Uten foreldrene var det naturlig nok tøft de første ukene kunne de fortelle, men etter en periode med hjemlengsel var det overhode ikke noe som tydet på at disse guttene ikke hadde det bra og trivdes sammen med likesinnede som overhode ikke omtalte det som å ofre noe som helst å flytte hjemmefra og bort fra familie og venner i en sånn alder. De så på det som noe som var helt åpenbart å gjøre for å kunne bli så gode som mulig og ikke minst drive med det de syntes var artigst å gjøre, nemlig spille fotball. Det er åpenbart at disse guttene har det viktigste på plass, 100% støtte og tillit fra foreldrene sine. 

På to av øktene til Bendik var der også to 15 åringer fra Ecuador og Guatamala på prøvespill. Imponerende å se de to guttene gå inn i en setting der de ikke kan språket eller kjenner noen og bare være seg selv og peise på. 

Ovenfor arbeidspulten til mannen som oppdaget både Luis Figo, Christiano Ronaldo og Nani, for å nevne noen, henger det drakter med hilsener fra de nevnte spillerne. De ansatte kunne fortelle at han ukentlig fikk telefon fra Ronaldo som de håpet etterhvert ville ha en rolle i akademiet. 

Bendik trente sammen med klubbens U16 gruppe de tre første dagene av oppholdet. Her er det 6-9 stk som er regelmessig på det portugisiske landslaget og et generelt sett meget høyt nivå. 

De er veldig aggressive og tempoet i spillet er mye høyere enn jeg er vandt med fra hjemme, kunne Bendik fortelle etter sine tre første økter. 

Det var ingen tvil om at her ble en spist opp om en stod med lua å hånden og ikke 100% engasjerte seg på alle måter. Dette var nok ekstremt lærerikt for Bendik å oppleve, sier trener Rudi. Det er sånn i fotball at en klar referanse får en ikke før en opplever det på egen kropp, her har nå Bendik fått en referanse som andre bare kan se for seg, han sitter igjen med en klar følelse av hva han selv nå må ta tak i når han kommer hjem for å jobbe seg oppover mot dette nivået. 

For meg som trener blir også bildet av hvor vi må sette inn trykket som trenere i Ullern veldig mye klarere etter sånne erfaringer der en får sett sin egen spiller i en sånn setting. Jeg husker godt bildet vi som var med Felix Horn Myhre i Ajax satt igjen med etter hans opphold der før han gikk til Vålerenga. Nivået er skyhøyt, den kvaliteten spillerne legger ned i alt av detaljer og måten de ter seg på er alltid viktig for oss som trenere å jevnlig oppleve og ikke minst for våre spillere å kjenne på kroppen enten det er gjennom prøvespilling som dette i et topp europeisk akademi eller om det er som G06 og G05 som de neste ukene skal møte Premier League klubber i Riga. Den råskapen, den sulten og den viljen som de beste miljøene besitter kan ikke fortelles og forstås på den måten, den må en møte ansikt til ansikt og bli målt på gjennom kamper. 

Vi håper Bendik sine erfaringer vil gi inspirasjon til andre som har høye mål for sin fotballsatsing i Ullern Fotball, muligheter kommer til de som gjør handlinger hver eneste dag som tar de små steg mot sitt mål. 


0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Powered by: Bloc