Serie: Bruk av video i Ullern Fotball - filming av trening og kamper for bruk på lagsmøter

Postet av Trenerportalen den 26. Feb 2021

Video er et verktøy som har blitt brukt i stor omfang i Ullern Fotball over lang tid. I en tredelt serie med artikler skal vi gå litt i dybden på hvordan en omfattende videodokumentasjon av kamper og treninger blir brukt for å utvikle den neste Erling Knudtzon, Felix Horn Myhre eller Åsne Helle Bredeli. 

Fra 13 år og oppover filmer vi stort sett de fleste treninger og kamper, først og fremst slik at spillerne kan få se seg selv i ettertid og forhåpentligvis dra nytte av det i sin evaluering. Vi bruker Dropbox hvor vi legger ut alle videoer i sin helhet slik at det er praktisk enkelt for spillerne å få tilgang på video materialet.

Bortsett fra tilgang til hele treninger og kamper bruker vi video hovedsakelig på tre måter, den første av de kan du lese mer om i denne første artikkelen. 

Trening- og kampanalyse på spillermøter

I lagsmøter plukker vi ut lagtaktiske klipp når vi jobber med et gitt tema på trening eller kamp og forsterker de positive tendensene i spillet, samtidig som vi ser på gjentagende mønster som må utbedres på lagsnivå. I sesong jobber vi mest fra kamp til kamp og litt inn mot hvordan motstanderen spiller. Dette for å kunne gi våre spillere best mulig forutsetning for å prestere på sitt høyest nivå i neste kamp. Ofte gir vi spillerne selv ansvar for å plukke ut relevante klipp og presentere for medspillerne sine.

"Video gir meg klare svar, ting jeg trodde var slik og slik på trening kan ofte vise seg å ha vært nokså annerledes enn det jeg opplevde ute på banen. Det gjelder for såvidt begge veier, enkelte ganger går jeg hjem med en godfølelse og mens jeg sitter og spiser mens jeg ser økten på video så kommer det frem at det slettes ikke var så bra som jeg trodde. En annen dag gir videoen meg en positiv overraskelse", sier en av spillerne på Ullern G15. 

Hovedtrener for G17 Johan Egil Rudi om bruken av video for å engasjere spillerne

"Det er liten tvil om at video er noe spillerne i vår tid engasjerer seg i, ofte har spillerne allerede på vei hjem fra trening dratt opp telefonen for å se økten sin og en skal ikke somle lenge før det kommer meldinger om når video kommer ut. Men i forhold til analysemøter for hele grupper, noe som det dessverre har vært lite av i akkurat disse tider, så er det langt lettere for spillerne å forholde seg til bilder enn til ord og tavlebruk. Fotballsituasjoner blir fort glemt eller en husker de helt feil, så med å bruke videobilder så er det lettere for spillerne å forholde seg til det vi snakker om og ikke minst komme med sine meninger ut fra faktiske forhold". 

I neste artikkel skal vi se litt på hvordan video blir brukt inn mot mindre grupper som f.eks en gitt posisjon eller spillere som alle har samme målsetting. 

Bilde fra en tid da pandemien ikke hadde fullt så stramt grep om oss som nå. G16 spiller Herman R. Varden som peker og forklarer for sine medspillere på lagsmøte. 

 Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.