Dette er Ullern Fotball

Postet av Magne Aarvik den 10. Feb 2023

Hei alle!

Aftenposten har den seneste tiden satt fokus på forskjellene i Oslo hva gjelder fritidstilbud for barn og unge, og særlig da fotballen. I kraft av et banner og særlig ordlyden i det, havnet vi i dag i sentrum for den debatten. Det er sikkert mange med barn i klubben som har fått både spørsmål og kommentarer på jobben i dag, og vi vil benytte anledningen til å klargjøre for alle hva vi mener på disse områdene og hva slags klubb vi forsøker å være.

Aller først, dette banneret: En gang var det slik at mange ivrige barn på Ullern deltok på et privat fotballakademi. Navnet akademi ble brukt her, og ble raskt forbundet med å skille seg fra den vanlige barnefotballen gjennom at treningene var ledet av ansatte trenere og ikke frivillige foreldre. Når klubber etter hvert begynte å etablere tilsvarende tilbud selv i tidsrommet etter skoletid, ble akademinavnet tatt med videre hos de fleste. For Ullerns del den gang var det viktig med både navn og opplegg som kunne gjøre at barna ble i klubben i stedet for å reise andre steder for et slikt tilbud. Mengden tilbud også fra private har ikke blitt færre siden den gang. Da vi hang opp banner valgte vi ord som vi på minussiden visste kan gi noen negative assosiasjoner, men som samtidig skulle gjøre at Per og Pia Persen kjøres til Ullernbanen i stedet for å jakte et privat tilbud et annet sted. Flere viste seg å legge mer negativt i disse ordene enn vi regnet med. Allerede før denne debatten blusset opp skulle vi ta disse ned, og har også diskutert å legge vekk akademinavnet helt, da vi opplever de nevnte fordelene ikke å overgå det negative mange knytter til navnet. I vurderingen da vi hang opp, regnet vi også med at de som allerede kjenner oss, de vet hva disse treningstilbudene faktisk er. Og det våre treningstilbud er, det er vi faktisk stolte over og ønsker definitivt ikke å gjemme de bort i den debatten som nå går.

Det banneret kunne ha sagt: Bli med i Ullern Fotball - lek og moro med ball allerede fra 4 år ledet av erfarne pedagoger. Nå mente vi å omtale hele vårt tilbud, men mest oppmerksomhet har nå blitt rettet mot tilbudet for de aller minste. Da vi for 7 år siden startet denne treningen i barnehagealder var det etter følgende refleksjon: Når vi tar i mot barna når de er 7 år er det enorme forskjeller på barnas forutsetninger for å trives med fotball. Noen er allerede både trygge og flinke på banen, mens mange er utrygge. Langt fra alle har hatt foreldre eller storesøsken som dro de med ut og spille ball, og det første møtet med organisert fotball opplevde vi ikke alltid ble like vellykket. Hva om vi startet tidligere? Kunne vi da gitt langt flere en bedre start og mer glede i leken med ball?

Akademinavnet som allerede hadde satt seg som navn på trening ledet av ansatte til forskjell for trening ledet av foreldre ble med nedover - selv om det kanskje klinger enda dårligere i samme setning som "5-åring". Hele tiden har fotballag for alle barna ledet av foreldrene vært navet i vår barnefotball. Når vi nå startet tidligere så vi bort fra modellen der laget er grunntilbudet og akademiet etter skoletid et ekstratilbud. Vi lot akademiet ta hoveddelen av barnas oppstart. Og det er flere grunner til det. Vi tror de fleste som har vært foreldretrenere vil kjenne igjen at det tok litt tid før de både hadde erfaring og kursing på plass til å være trygg og effektiv i rollen. Innen den tid kan muligheten til å gi et barn best mulig møte med fotballen være over. Vi så at barnehagetilbudet vårt ga BÅDE barn og foreldre en god innfasing til fotballen og foreldrene var nesten automatisk utstyrt med gode verktøy til å lede aktiviteten videre på lagene rundt skolestarten. Innen da mener vi også at vi hadde klart å gi enda flere enn før en god forutsetninger for å bli glad i fotballen.

Vi mener at det ikke er noen alderstrinn viktigheten av dyktige trenere er sterkere enn de aller minste. Det er i de første møtene med idretten vi virkelig kan legge grunnlaget for at flest mulig blir glad i den. Det er en alder det er svært krevende å gjennomføre både artig og god aktivitet. Egenskapene og kompetansen til trenere for denne aldersgruppen må ikke være de samme som på eldre trinn, men å klare å engasjere små barn og forhåpentligvis gjøre de glad i lek med ballen og fotballspilling - det er så avgjort et fagfelt.

Det er bra det settes lys på forskjellene i tilbud i byen og landet. Det er synd at barn fra forskjellige steder får så ulike forutsetninger for deres fotballaktivitet. Vi mener at tilbudet vi gir er noe positivt. Vi mener at en investering i et godt fritidstilbud for barn og unge er en god investering - enten vi snakker om en enkeltperson eller samfunnet. Problemet nå er at investeringen nesten utelukkende legges på privatpersonen. Vi ønsker gjerne å bidra til at det blir et godt tilbud overalt, men ser ikke at løsningen er å angripe de tilbudene som virker å fungere godt både for kvantitet og kvalitet. At disse mulighetene gis på Ullern, er ikke årsaken til at de ikke gis i bygdene eller andre bydeler.

I vårt område, og i både tidligere og eksisterende medlemsmasse, vil vi finne de som føler at kritikerne av både banner og opplegget vårt treffer spikeren på hodet. I noen tilfeller må vi erkjenne at den kritikken er berettiget. Det er mange ting de siste årene vi gjerne skulle fått gjort om igjen, og gjort enda bedre. Heldigvis har vi hatt muligheten til å gjøre endringer og forbedringer og prøve igjen. De har vi gjort mange av.

Vi er ikke en klubb med fokus bare på å dyrke "enere". Vi er ikke en klubb som tror det er viktigere å bli god i fotball enn et godt menneske. Vi er ikke en klubb som synes våre førstelags resultater er viktigere enn å gi et godt tilbud til alle som vil spille hos oss, og i sær alle som vokser opp i vårt aller nærmeste område. Vi er ikke en klubb som i all vår profesjonaliserte prakt mener at foreldrene og deres frivillige innsats ikke er vår aller viktigste ressurs.

Vi ER en klubb som mener at en fotballtreners viktigste oppgave på enhver fotballtrening er å bidra til at alle har det så gøy som mulig.

Vi ER en klubb som mener at det å mestre og få til noe er en forutsetning for nettopp den gleden. Den mestringen skal vi strekke oss langt for å gi ALLE - uansett ferdighetsnivå eller ambisjoner.

Vi ER en klubb som forsøker å utstyre våre barn og unge med egenskaper, trygghet og verdier som de har med seg gjennom livet - også utenfor idretten.

Dette gir vår visjon: Glede i dag, bedre i morgen, læring for livet.

Vi skal fremover jobbe enda hardere for at alle som er med i Ullern Fotball merker at vår visjon styrer alt vi gjør. I lys av dette ønsker vi også å endre navn på tilbudene til våre yngste, slik at navnene bedre reflekterer hva tilbudene faktisk er. I barnehagealder vil det bare hete Søndagsball og Trening tirsdag/torsdag. Ekstratilbudet vårt etter skoletid med ansatte trenere, vil vi høre deres navneforslag til!

Kommenter gjerne til denne saken på vår facebook med din stemme eller ditt eget forslag. Våre forslag per nå er:

Ullern FFO (FotballFritidsOrdning)

Ullern FEST (Fotball Etter SkoleTid)

Ullernekstra/Ullern Ekstra


vh Ullern Fotball 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.